Globe Theatre udvider med indendørs teater

Planerne om at bygge et nyt indendørs Shakespeare-teater i London begynder at tage form. Shakespeare’s Globe i London har udpeget arkitekterne, der skal stå for opførelsen.

I november 2012 sættes byggeriet af et helt nyt indendørs renæssance-teater i gang. Teatret har været længe planlagt og indgår som en del af de oprindelige tegninger til rekonstruktionen af Shakespeare’s Globe på Southbank i London.

Shakespeare’s Globe er en rekonstruktion af det oprindelige Globe-teater, som William Shakespeare var medejer af fra omkring år 1600 og frem til sin død i 1616.

27 plus 14 år har teatret været undervejs
Initiativtager til rekonstruktionen af Shakespeares gamle teater var den amerikanske skuespiller og instruktør, Sam Wanamaker. Det tog ham 27 år at planlægge og indsamle penge, materialer og viden til genopbygningen, sådan at Shakespeare’s Globe i 1997 kunne åbne dørene for sin første sæson.

Siden åbningen for 14 år siden har Globe-teatret været en stor publikum-succes, men da det ligesom originalen er et udendørs-teater, har Globes teatersæson været begrænset til sommerhalvåret.

En helt anden form for teatescene
Klimaet satte også sine begrænsninger på Shakespeares tid, hvilket sandsynligvis er forklaringen på, at der i begyndelsen af 1600-tallet  blev bygget et indendørs teater, hvor flere af Shakespeares senere skuespil menes at have haft premiere.

Stormen, Cymbeline og Vintereventyret er blandt de skuespil, som Shakespeare menes at have skrevet til sin tids nye inderdørsteater og dermed en helt anden teaterscene end den, der kendes fra det runde, åbne Globe-teater.

Tegningerne til indendørs-teatret blev fundet i 1960’erne
I 1960’erne blev tegningerne til dette indendørs-teater genopdaget i Worcester College Library i Oxford. Og det er disse original-tegninger som er grundlaget for rekonstruktionen af indendørs-teatret i tilknytning til Shakespeare’s Globe.

Sam Wanamaker havde fra starten planlagt, at der skulle indgå to teatre i byggeriet på Southbank, et udendørs og et indendørs. I forbindelse med opførelsen af Globe-teatret blev derfor også den ydre skal til indendørs-teatret bygget, men aldrig færdiggjort.

I august 2011 har Shakespeare’s Globe udpeget arkitektfirmaet Allies and Morrison til at stå for designet af teatrets indre. Firmaet er i forvejen kendt for at tage sig af restaurereing af flere historiske bygninger fra den tid.

Læs Shakespeare’s Globes pressemeddelelse om rekonstruktionen af Shakespeares indendøresteater.

Ifølge planerne skal det nye teater have plads til 320 tilskuere, og det forventes, at teatret vil åbne for sin første sæson i vinteren 2013.

This entry was posted in Nyheder, Uncategorized. Bookmark the permalink.