På film

Shakespeares skuespil kan ikke kun læses og ses opført på teatret. I de seneste 100 år har de også kunnet opleves på biograflærredet – og senest på tv, DVD og Blueray

På sitet International Movie Data Base, IMDB, findes en oversigt over de mange filmindspilninger af Shakespeare-stykker… og den er lang.

Find listen over filmatiseringer af Shakespeares skuespil på IMDB

Listen omfatter både biograffilm og tv-produktioner. Filmene er dels rene filmatiseringer af Shakespeares skuespil, dels film der bygger på Shakespeares skuespil. For eksempel filmen “My own private Idaho” fra 1991, der bygger på skuespillet Henry IV.

Film og tv-produktioner, der næsten kun har fragmentarisk tilknytning til Shakespeares liv eller skuespil, er også nævnt. Eksempelvis den britiske tv-serie ‘Black Adder’ eller på dansk ‘Den sorte snog’ fra 1983.

Her kunne også Gabriel Axels film ‘Amled, prinsen af Jylland’ fra 1994 med Gabriel Byrne og Helen Mirren have været nævnt, men er det ikke. Filmen fortæller ellers Saxos oprindelige historie om den danske prins Amled, som inspirerede Shakespeare til historien om Hamlet.

I det hele taget er det småt med danske Shakespeare-filmatiseringer. Så det danske bidrag til Shakespeare-filmhistorien findes stort set i underteksterne til de mange hovedsaglig engelsk-sprogede film.

Listen over danske Shakespeare-film er derfor forholdsvis kort.